Polisavspärrning.
Tolv människor har skjutits ihjäl i Stockholms län i år. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dubbelt så många döda i skottlossningar

Polisen: Behöver inte betyda att våldet kommer eskalera
2:00 min

Dubbelt så många människor i Stockholms län har dödats i samband med skottlossningar hittills i år jämfört med samma period förra året.

Karta: Se alla skjutningar i år

Under årets första åtta månader har tolv människor skjutits ihjäl i Stockholms län – dubbelt så många som under samma period förra året då sex personer dödades i samband med skottlossningar. 24 människor har skadats i år. Förra året skadades 26.

Att skottlossningarna blivit fler de senaste åren står helt klart, säger Sven Granath, analytiker vid Stockholmspolisen.

Men att dubbelt så många dödats i år måste inte betyda att våldet med skjutvapen kommer att eskalera även framöver, menar Sven Granath.

– Det är för tidigt att dra för stora växlar. Men om vi jämför med för fem, sex år sedan så är det tydligt att nivån i dag ligger betydligt högre. Vi har fler skjutningar med skadade och döda. 

Carolina Sinisalos 15-årige son Robin sköts ihjäl utanför deras bostad i januari förra året.

– Jag har velat ge upp, jag har velat lägga mig ner och dö. Men så tittar jag på de här ungdomarna här ute och mitt hjärta gråter för dem. Det som händer på våra gator...

Det är vi vuxna som har misslyckats. Vi har misslyckats grovt.

15-årige Robin Sinisalo var alltså en av dem som dödades förra året. Han och hans bror Alejandro sköts utanför deras lägenhet i Akalla och Alejandro är nu rullstolsburen.

För att försöka stoppa skjutningarna har han och mamma Carolina Sinisalo startat organisationen "Fuck våldet".

– Vi måste börja med oss föräldrar, menar hon och fortsätter:

– Alla vi har ett ansvar. Vi kan inte sitta och bara skrika på politikerna för det var faktiskt inte en politiker eller polis som sköt Robin och Alejandro. Det var någons son, säger Carolina Sinisalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".