Förlossningsavdelningen på SÖS.
Förlossningsavdelningen på SÖS. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio

Efter krisen – nu får förlossningsvården miljoner

Vårdchef: Vi behöver pengarna för en bättre arbetsmiljö
2:05 min

För den hårt pressade förlossningsvården presenterades i dag ett tillskott av statliga pengar. För Stockholms läns landsting innebär det 200 miljoner kronor per år under 2018 till 2022, enligt Vänsterpartiet.

Eva Jansson, vårdchef för BB och förlossning på Södersjukhuset välkomnar pengarna men påpekar att det inte helt löser den ansträngda situationen inom förlossningsvården i länet.

– Det är ett mycket välkommet tillskott. Vi behöver pengar för att öka bemanning och för att få en bättre arbetsmiljö till våra medarbetare.

Vad är det framför allt du ser att ni behöver jobba med med arbetsmiljön?

– Det är ju personaltätheten. Att man inte ska behöva gå emellan flera födande kvinnor samtidigt, utan man ska kunna ha lugn och ro inne hos kvinnan och vara där så mycket som man behövs. Och det är svårt i dag för ibland får man gå emellan flera kvinnor, säger Eva Jansson.

Regeringen satsar en miljard extra till förlossningsvården i budgeten, det har regeringen och Vänsterpartiet förhandlat fram.

Och för Stockholms läns landsting innebär det 200 miljoner kronor per år under 2018 till 2022 enligt Vänsterpartiet.

Det här är alltså extra pengar utöver de drygt 100 miljoner som landstinget redan beslutat om att själva skjuta till de kommande åren.

Eva Jansson fick veta det här i dag och säger att pengarna absolut kan användas till att öka bemanningen. Men hon ser ett annat stort hinder för att förlossningsvården ska fungera bra i dag.

– Det vi behöver inom Stockholms läns landsting är flera förlossningsplatser, så att fler kan ta emot våra födande kvinnor. Vi skulle behöva avlastning, vi har för många kvinnor som kommer och föder barn här på SÖS, säger hon.

Ansvarig politiker för förlossningsvården i landstinget, kristdemokraten Ella Bohlin säger i dag att det är för tidigt att säga vad de här pengarna kommer användas till.

Vad gäller kritiken mot för få förlossningsplatser så svarar hon att det under nästa år ska färdigställas tio nya rum på Karolinska sjukhuset i Huddinge som kan användas till förlossning och att S:t Göran i framtiden ska ha en förlossningsavdelning.

Men en sådan kan tidigast vara klar 2021. Och det är ett problem menar Eva Jansson på Södersjukhuset.

– Det är långt fram och vi behöver platser nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".