Diagram som visar vad som är vanligast att prioritera bort.
1 av 2
Diagram som visar vad som är vanligast att prioritera bort. Foto: Grafik SR

Var tionde stockholmare struntar i att borsta tänderna

Var tionde stockholmare, eller 151 500 personer i Stockholmsområdet, struntar i att borsta tänderna om de har försovit sig. Det visar P5 STHLM:s undersökning.

P5 STHLM fortsätter att kartlägga stockholmarnas morgonrutiner tillsammans med undersökningsföretaget Novus. Den här gången är det hektiska morgonstunder som är i fokus, nämligen vad som stryker på foten först när snoozningen har lockat för mycket.

Tomma magar är det vanligaste symptomet hos stockholmsbor som har försovit sig. 24 procent av de tillfrågade väljer bort morgonmaten.

Den personliga hygienen väljs också bort av de som har dragit sig för länge. 11 procent struntar i att duscha och 9 personer struntar i att borsta tänderna.

Sett till att det finns drygt 1 685 000 personer i Stockholms län mellan 18 och 79 år är det 185 350 oduschade kroppar och runt 151 650 oborstade munnar.

– Det första jag prioriterar bort är att fixa håret. Jag skulle aldrig bortprioritera tandborstningen, jag skulle känna mig naken, säger Farzad Nouri, programledare i P5 Morgon.

Men det är inte alla som ens behöver göra valet på vad som ska bort ur morgonrutinen. Hela 28 procent av de svarande i enkäten försover sig aldrig (hävdar de åtminstone) och behöver aldrig oroa sig för att välja bort något för att hinna i tid till jobb eller skola.

– Det säger mycket om stockholmarna, om vår självbild. Eller så säger det något om hur perfekta vi är, säger Farzad Nouri.

Topplista: Vad väljs bort vid försovning?

Äta frukost 28 %
Duscha 11 %
Lägga tid på att välja kläder 9 %
Borsta tänderna 9 %
Fixa hår/smink 6 %
Annat 1 %

Prioriterar inte bort något 10 %
Försover mig aldrig 28 %
Vet ej 2 %

Såhär gick undersökningen till

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio. Syftet med undersökningen är att undersöka hur stockholmarnas morgonvanor ser ut.

Totalt har 1064 webbintervjuer genomförts i Stockholms län mellan 31 augusti och 6 september 2017. Målgruppen för undersökningen är boende i Stockholms län i åldrarna 18-79 år.

Deltagarfrekvensen är 69%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".