Säkerhetspolisen, Säpo
1 av 2
Säpo utreder misstänkt terrorhot riktat mot Stockholm Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Terrorhot mot Stockholm
2 av 2
Säpo utreder misstänkt terrorhot riktat mot Stockholm. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Terrorhot mot Stockholm utreds av Säpo

Sofia Hellqvist på Säpo om terrorhotet
1:14 min

Säkerhetspolisen utreder uppgifter om ett hot om terrorattentat i Stockholm. Det uppger presstjänsten för P4 Stockholm.

Sofia Hellqvist på Säpos pressjour bekräftar för P4 Stockholm att det har kommit in ett hot, vilket Aftonbladet var först med att berätta om. 

– Vi känner till att det funnits ett meddelande sociala medier med hot om terror. Vi arbetar nu med uppgifterna, säger hon.

Vad är det för typ av hot?

– Det är svårt att gå in på detaljerna. 

Men vad gör att det här hotet sticker ut?

– Det är att det har spridits via sociala medier, säger Sofia Hellqvist.

Rikspolischef Dan Eliasson säger till TT att polisen fick kännedom om hotet "inom de senaste 24 timmarna".

– Vi har vidtagit mått och åtgärder, säger han.

Eliasson vill inte berätta vilka åtgärder det handlar om utan hänvisar till Säpo.

Tidiga uppgifter om att säkerhetspolisen gått upp i stabsläge stämmer inte, enligt Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.
 
– Vi har ett intensivt underrättelseflöde och det kommer hot som liknar det här ungefär varannan dag. Skillnaden i det här fallet är att hotet sprids på sociala medier. Uppdraget för oss då är att ta reda på vad det ligger i det här, säger Nina Odermalm Schei till TT.

Att hotet är offentligt gör det mer ovanligt. Om det innehåller en uppmaning är det angeläget att ta reda på vem som skickat det, vad hotet består av och vilka som tar del av det, enligt Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan.

– Vi vet väldigt lite om det, men det verkar på justitieministern som att det finns ett hot. Är det här ett hot som kan sättas i verket eller ett av de många andra som de mottar varje dag?, säger han till TT.

Att terrorhotnivån är kvar på en trea visar att det inte är ett riktigt allvarligt hot, menar Ranstorp.

– Hade det varit ett riktigt allvarligt hot har Säpo möjlighet att höja terrorhotnivån, nu är den nere på en trea igen. Det kommer väldigt tydliga signaler om man behöver uppföra sig på ett annat sätt och vara mer vaksam. Nu råkar jag stå på Stockholms central och jag ser ingen ökad närvaro. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".