Resistenta bakterier ökar

Smittskyddet i Stockholm har inlett en stor kampanj för att förbättra hygienen i vården, sedan antalet fall av motståndskraftiga bakterier - så kallade MRSA-bakterier - ökat kraftigt de senaste månaderna.
För patienterna ger MRSA-bakterierna vanligtvis inga allvarliga symptom, men problemet är att vanlig antibiotika inte biter. Det kan i förlängningen orsaka stora och dyra problem för sjukvården. Det vet man t ex i Göteborg som drabbades av ett större utbrott för ett par år sedan. Också i England och Frankrike har man stor spridning av MRSA. Och frågan är om det är början till en epidemi som nu syns i Stockholmssifrorna I år har kurvan över antalet fall pekat brant uppåt - januari 5, februari 10 och mars 20 - men trots ökningen är det osäkert om man kan tala om en epidemi, säger biträdande smittskyddsläkare Per Arne Parment vid Stockholms läns landsting:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".