Polisavspärrning
Forskningsprojektet ska ge mer kunskap om kriminella grupper. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots fler skjutningar – brister i kunskap om kriminella

Forskningssamordnare: Myndigheter kommer ha nytta av detta
1:25 min

Trots att skjutningarna har ökat i Stockholmsområdet de senaste åren är kunskapen om kriminella grupper dålig. Nu satsas pengar på forskning inom området.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har anslagit pengar till forskning som ska öka kunskapen om kriminella grupper.

Projekt ska pågå i fyra år.

– Det är en nätverksstudie som syftar till att generera ny kunskap om riskfaktorer för människor som befinner sig i våldsbejakande och anti-sociala miljöer. Projektet kommer att titta på hur våldsamma karriärer ser ut och hur de påverkar varandra, säger Johan Berglund, forskningssamordnare på MSB.

Det här är en av tre delstudier om hur demokratiska värderingar drabbas av ökad social oro. Forskningsstudien får nu åtta miljoner kronor av MSB.

Kriminologprofessorn Jerzy Sarnecki är en av forskarna. Till P4 Stockholm säger han att forskning om miljöer där personer skjuter på varandra är nytt för Sverige.

Och Johan Berglund på MSB tror att många myndigheter kan ha nytta av forskningen.

– Jag kan tänka mig att Brottsförebyggande rådet (BRÅ), enheter hos oss på MSB och polisen är intresserade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".