Person klipper sönder kontokort. Foto: Jessica Gow /Scanpix
1 av 2
Allt fler vill ha hjälp med skuldsanering.
Camilla Idenäs och Simon Hultgren, budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun.
2 av 2
Camilla Idenäs och Simon Hultgren arbetar som budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun. De ser en stor ökning av skuldsaneringsansökningar. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Allt fler ansöker om skuldsanering

Drastisk ökning av skuldsaneringsansökningar
1:31 min

När den nya skuldsaneringslagen infördes i november förra året blev det lättare att ansöka. Ansökningarna fördubblades – och i Södertälje har budget- och skuldrådgivarna tvingats omprioritera sitt arbete för att hinna med.

Förändringar i skuldsaneringslagen i november förra året innebär att det har blivit betydligt lättare att ansöka om skuldsanering.

Ansökningsprocessen har blivit enklare och ansökningsblanketten har förenklats med färre detaljer. I stället för att betala till flera fordringsägare betalar man till Kronofogden som i sin tur ser till att inbetalningarna hamnar rätt. Man får dessutom två betalningsfria månader per år.  

I Södertälje har ansökningarna ökat kraftigt.

– 2015 var det 80 personer som sökte skuldsanering. 2016 ökade det ganska drastiskt till 136 ansökningar och i år förväntas vi få in betydligt fler än så, säger Simon Hultgren budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun. 

Hans kollega fyller i:

– Vi har betydligt fler bokade telefonsamtal och besök. Och vi ser ju gärna att vi skulle vilja arbeta med andra frågor i framtiden, som till exempel det förebyggande arbetet, säger Camilla Idenäs, budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun. Hennes avdelning hjälper till med att göra skuldsaneringsansökan, men det är Kronofogden som beviljar eller avslår en ansökan.  

De privatpersoner eller egna företagare som beviljats skuldsanering får leva på existensminimum i fem år. Men sedan blir man helt skuldfri och därmed kreditvärdig, vilket innebär att man kan söka lån, köpa på avbetalning och har lättare att få lägenhet. Men det är inte alla som söker skuldsanering som beviljas det.

– Efter att ha levt under existensminimum i fem år saneras alla skulder bort. Och du blir skuldfri, förklarar Simon Hultgren, budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun. 

Även om det har skett en drastisk ökning av skuldsaneringsansökningar så ligger Södertäljes kommun bara på fjärde plats i länet, långt efter ettan Stockholms kommun.

Och Södertälje har något färre ansökningar än både, tvåan Haninge och trean Huddinge. Men ökningen har inte lett till längre väntetider.

– I Södertälje har vi lyckats korta ner kötiderna, som förut var mellan sex och sju månader från att man tog kontakt med oss till att man fick ett personligt besök. I dag ligger den tiden på tre till sex veckor, konstaterar Camilla Idenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".