Kocken Isabella Morrone
Kocken Isabella Morrone fick nog och skrev ett blogginlägg där hon avråder alla att jobba inom restaurangbranschen. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Kocken fick nog – talar ut om trakasserierna i branschen

Isabella Morrone: Jag har varit för rädd för att säga ifrån
5:22 min

Isabella Morrone har jobbat som kock i 12 år. Under en stor del av arbetslivet har hon utsatts för allvarliga kränkningar. Men i veckan fick hon plötsligt nog och valde att skriva ett blogginlägg där hon avrådde alla från att ta jobb i branschen.

Isabella Morrone berättar att hon till slut gick i väggen av allt hon utsatts för och i veckan gick det inte att hålla inne allt längre.

– Jag har inte vågat tidigare. Restaurangbranschen är väldigt liten, men så fick jag nog och satte mig och skrev. Jag trodde ju att ingen skulle bry sig – men det har blivit tusentals som läst och hört av sig med stöttande kommentarer.

Jag skulle inte rekommendera restaurangbranschen till någon. Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror.

Är det många som känt igen sig?
– Ja. Det är väldigt många – både kvinnor och män – men mest kvinnor. Många har slutat för att de inte klarat av det.

 Vad är det värsta du varit med om?
– Det värsta var nog när jag jobbade på en trestjärnig restaurang i Spanien. Det var ren vuxenmobbning. Det var fruktansvärt.

Men du har ändå orkat vara kvar i branschen, hur kommer det sig?
– Det har ju alltid varit min dröm, att laga mat är det bästa jag vet. Jag har funnit mig i det här och tänkt att det är normalt. Man blir hjärntvättad, cheferna accepterar det så då fortsätter man jobba. Till slut tror man på det alla säger att man är sämst.

Hon säger att hon alltid varit för rädd för att säga ifrån.

– Senast när jag inte fick betalt så ifrågasatte jag det och då svarade de bara att jag inte skulle få betalt. Då blev jag så trött att jag inte orkade protestera.

Men nu har du fått nog?
– Ja, nu räcker det. Upplevelserna kommer jag alltid bära med mig. Nu ska jag öppna en liten restaurang hemma där jag kan ta emot tio personer i mitt kök. Jag blir helt egen.

Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket säger att man relativt ofta får ta emot liknande berättelser från framförallt kvinnor.

Men det är svårt för facket att ingripa då det måste finnas ett intresse hos krögaren att vilja jobba med frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".