Gravidmage.
Överbeläggningarna spär på flera rädslan för flera kvinnor. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio

Förlossningsrädslan ökar bland länets kvinnor

"Sara": Jag är rädd för smärta och för att släppa kontrollen
2:43 min

Förlossningsrädslan ökar i Stockholms län – mest i landet. Sara födde barn för ett och ett halvt år sedan och det var bland annat alla överbeläggningar som spädde på hennes rädsla.

Redan tidigt i graviditeten flaggade Sara på mödravården för sin förlossningsrädsla och att hon ville föda med planerat kejsarsnitt.

Eftersom hon känner att det är skambelagt som kvinna att säga att man inte vill genomgå en "naturlig" förlossning så har vi bytt ut hennes namn, egentligen heter hon något annat.

– Jag har alltid haft en misstro mot förlossningsvården, men också mot kvinnosjukvård. Men jag är också rädd för att släppa kontrollen, rädd för smärta och rädd för problematik som kan vara efter en vaginal förlossning, säger Sara.

Överbeläggningarna på förlossningskliniker i Stockholms län har spätt på oron ytterligare.

– När man bor i Stockholm så vet man om alla överbeläggningar all press som finns på barnmorskor och så vidare. Det spädde ju på den här förlossningsrädslan, fortsätter hon.

Sara är inte ensam om att känna den här rädslan.

I Stockholms län har förlossningsrädslan ökat från sex procent 2010 till åtta procent i år för förstföderskor och från åtta procent till 12,5 procent bland omföderskor under samma period.

Och det ökar mer än i andra delar av landet. Det visar siffror från graviditetsregistret, som är ett register som förs av vården nationellt.

Barnmorskan Hanna Borulf som jobbar på samtalsmottagningen på Södersjukhuset, dit förlossningsrädda får komma, säger att många av kvinnorna nämner just platsbristen på förlossningen som en av sina rädslor.

– När jag började jobba där för några år sedan så var det väldigt få som pratade om det. Nu är det nästan ingen som i alla fall inte nämner det någon gång under samtalet att det är en del av rädslan, kanske ihop med andra saker.

För Saras del har rädsla gjort att hon inte heller har velat gå till gynekologen och hon har undvikit att göra till exempel cellprov.

Hon blev i slutet av sin graviditet beviljad ett planerat kejsarsnitt, men fram tills dess kände hon mer oro för förlossningen än glädje över att vara gravid.

Men när glädjen började komma tyckte hon att omgivningen fick henne att känna mycket skam för sitt beslut och hon kände sig som en "sämre kvinna".

– Ja, absolut. Jag kände att jag inte riktigt fick den här mammagruppstillhörigheten därför att jag inte hade gått igenom det där svåra som alla andra går igenom.

– Nu är det fruktansvärt svårt att gå igenom ett snitt och läka efter det, det är verkligen inte den lätta vägen. Men du födde inte normalt, det är det man är rädd för att bli skammad för, säger hon.

Trots att hon önskar sig fler barn är hon inte säker på att hon vågar bli gravid igen.

– Jag skulle jättegärna vilja ha fler barn, jag skulle vilja ha en skolklass med barn. Men jag kan inte vara säker på att få det. Det var ganska svårt att få snittet och det kan inte garanteras att jag får det igen, säger Sara.

– Och då kanske det blir att jag måste välja bort fler barn, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".