man med halsduk
Börje Vestlund blev 57 år. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Socialdemokraten Börje Vestlund är död

Riksdagsledamoten och Stockholmspolitikern Börje Vestlund (S) har gått bort. Flera vänner och riksdagskollegor över partigränserna beklagar hans bortgång på Twitter.

Börje Vestlund blev 57 år gammal. Han insjuknade på tisdagen och avled på fredagseftermiddagen i sviterna.

"Vi har förlorat Börje Vestlund och med honom en viktig kämpe för människovärdet. Vi kommer att sakna honom och mina tankar finns hos hans nära och kära", skriver partiledaren och statsministern Stefan Löfven (S) i ett uttalande.

Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, sörjer en nära vän och kollega. Tillsammans har de länge arbetet med hbt-frågor och bland annat suttit i EU-nämnden tillsammans.

– Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Han svek aldrig hbt-frågorna, utan där var han en klippa under många år. Det var alltid han som bjöd in till prideparaderna och såg till att vi samordnade oss. Han var en väldigt varm människa, som visade väldigt mycket omtanke om sina medmänniskor, säger hon till TT.

Gruppledaren Anders Ygeman informerade sina partikollegor i riksdagen genom ett mejl på fredagskvällen.

– Det känns overkligt, det var inte så länge sedan vi pratade. Vi hoppas alla att han skulle bli bra igen. Det var väntat med tanke på hur allvarligt läget var, men samtidigt blir det en chock. Hoppet övergav en inte, säger Hillevi Larsson.

Så här skriver Riksdagen på sin hemsida:

"Riksdagen har mottagit det tragiska beskedet om Börje Vestlunds bortgång. Med sorg går mina tankar till Börjes familj, vänner och kollegor. Börje Vestlund var en engagerad och respekterad riksdagsledamot, säger talman Urban Ahlin."

Börje Vestlund valdes in i riksdagen 2002 som ledamot för Socialdemokraterna. Sedan dess har han bland annat varit ledamot i näringsutskottet och EU-nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".