Bildkollage med logotypen för MSB och ett granitblock på en gata.
Granitblock på Drottninggatan ska begränsa framkommande trafik. Foto: TT

Räddningstjänsten kritiserar MSB:s arbete mot terrordåd

"Det går för långsamt"
2:08 min

I en skrivelse till regeringen kritiserar landets största räddningstjänster MSB för brister i det förebyggande arbetet mot terrorattentat.

Räddningstjänsterna i Storstockholm och Storgöteborg ber i en skrivelse regeringen att gripa in för att förbättra myndigheternas insatser vid terrordåd.

Svante Borg, förbundsdirektör vid Storstockholms brandförsvar, säger att det förebyggande arbetet måste förbättras.

– Det har inte hänt tillräckligt mycket, det går för långsamt, och vi ser ingen tydlighet på den nationella nivån, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bland annat i uppdrag att se till att polisen, räddningstjänsten och sjukvården är tillräckligt rustade inför ett terrordåd i Sverige.

Det handlar bland annat om att ta fram riktlinjer och se till att de olika blåljusmyndigheterna har väl inövade rutiner om ett attentat skulle inträffa.

Och här menar alltså räddningstjänsterna att MSB har misslyckats.

Svante Borg pekar framför allt på att de olika myndigheterna behöver öva mer.

– Den första timmen när vi ska möta den här typen av angrepp på samhället så måste väldigt mycket ske per automatik. Den automatiken kommer av träning och övning. Vi ser inte den här typen av satsning på träning och förberedelser som vi tycker behövs, säger han.

Han menar att jämförbara länder är bättre förberedda än Sverige om ett nytt terrordåd skulle inträffa.

Som exempel säger han att det inte finns några nationella riktlinjer för hur nära vårdpersonalen ska gå när de kommer till platsen för ett terrorattentat – alltså om de ska vänta på att polisen har säkrat området, eller om de direkt ska försöka hjälpa skadade.

Svante Borg säger att han inte vill lägga hela skulden på MSB för den bristande samordningen, utan att det snarare handlar om att regeringen behöver ge myndigheten ett tydligare uppdrag.

I skrivelsen till regeringen står det bland annat att "det inte råder samsyn" mellan räddningstjänsterna och MSB i arbetet att förbereda sig för terrorattentat.

Jan Wisén, biträdande avdelningschef på MSB, håller inte med om det.

– Nej, jag tycker att vi har en samsyn, men det är möjligt att vi har olika bild av vad det här ska leda till. Vi välkomnar verkligen det här initiativet från räddningstjänsterna i storstäderna, och de har ju varit med från början när vi startade det här för ungefär ett och ett halvt år sedan, säger han.

Och deras poäng är ju att ert arbete med att ta fram den här vägledningen har tagit för lång tid. Håller du med om det?

– Självklart skulle väl alla vilja att det här kom fram mycket, mycket snabbare, men samtidigt är det ett rätt komplicerat arbete, så det kräver en hel del överväganden, och framför allt en samsyn.

Vad är det du välkomnar i skrivelsen?

– Jag tycker det är bra att det blir fokus på frågorna och att vi också får lite draghjälp att driva dem. För vi på MSB och räddningstjänsten har precis samma mål, att få till en bra vägledning som stödjer blåljusaktörerna att samarbeta och vara mentalt förberedda för den här sortens händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".