Svart lagbok från 2016.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Södertörns tingsrätt dömer man för folkrättsbrott i Syrien

En 32-årig man som åtalats för folkrättsbrott i Syrien 2014 har dömts, meddelar Södertörns tingsrätt i dag. Mannen döms till 8 månaders fängelse.

Manen åtalades den 14 september för folkrättsbrott efter att ha poserat och fotograferats med döda eller svårt skadade personer i Syrien. Han ska under tiden ha stridit för syriska armén. 

Bilderna, som togs 2014, har sedan använts som krigspropaganda av den syriska regimen. Mannen själv har sagt att han tvingats till att posera på bilderna och att han fruktat för sitt eget liv om han skulle ha vägrat. 

– Min klient saknar uppsåt eftersom han tvingades till det här fotot av sina befäl. Om han inte gjort det hade han avrättas för högförräderi, sa mannens försvarare Johan Åkermark i samband med häktningen den 25 augusti.

Tingsrätten går alltså på åklagarens linje och dömer 32-åringen till 8 månaders fängelse, men ogillar yrkandet om utvisning. 

Mannen sökte asyl i Sverige 2015 och Migrationsverket har inte fattat beslut i ärendet än. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".