Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya Karolinska
1 av 2
Nya Karolinska i Solna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.
2 av 2
Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio

Oppositionen kräver besked om NKS-avtal

Erika Ullberg (S): Säljs avtalet vidare är det försent
1:42 min

Oppositionen i landstinget befarar att Skanska ska sälja sin del i Nya Karolinska innan man lyckas omförhandla det kritiserade miljardavtalet.

I dag tas avtalet upp i landstingsstyrelsens arbetsutskott.

På arbetsutskottets sammanträde i eftermiddag ska det omdebatterade OPS-kontraktet för bygge och underhåll av sjukhuset Nya Karolinska sjukhuset tas upp. 

Mångmiljardavtalet ska löpa i drygt 20 år, men enligt oppositionen i landstinget finns stor risk att Skanska ska sälja sin del innan man lyckats omförhandla avtalet.

Nu måste vi få klart besked vad landstingsledningen planerar, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

– Om Skanska gör som de gjort tidigare, då säljer de sina andelar i Nya Karolinska. Då skulle landstinget få en än så länge okänd motpart, och det skulle bli ännu svårare att göra det som vi från oppositionen kräver, nämligen att omförhandla hela OPS-avtalet och sänka kostnaderna så att vårdens pengar går till vård.

OPS står för Offentlig-privat samverkan, och i december när sjukhuset är färdigbyggt börjar Skanskas miljardkontrakt om underhåll och reparationer fram till år 2040 att gälla.

Avtalet innebär, enligt oppositionen, att Skanska i över tjugo års tid kommer att garanteras intäkter på två miljarder kronor per år.

Förra veckan deklarerade finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) att hon vill omförhandla avtalet – och möjligen också bryta det helt.

Men oppositionen oroas för att Skanska säljer sin del. Frågan är vad som händer då.

Enligt oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg finns ett tydligt mönster från England där Skanska tillsammans med sin partner riskkapitalbolaget Innisfree byggt flera sjukhus med liknande OPS-upplägg som Nya Karolinska.

– Historien visar att Skanska brukar agera precis på det sättet att de säljer sina andelar. Därför är det väldigt bråttom att Irene Svenonius ger tydligt besked om att starta en omförhandling av hela OPS-avtalet, säger Erika Ullberg.

Hon kräver att majoriteten sätter press på Skanska.

– Nu gäller det att sätta press på Skanska/Innisfree och att göra det skyndsamt så att de förstår att det här är allvar och inte säljer sin andel förrän omförhandlingen är klar, säger hon.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius säger till P4 Stockholm att alla alternativ ska utredas så skyndsamt som möjligt, och att hon innan det är klart inte vill kommentera frågan kring hur OPS-avtalet ska hanteras.

P4 Stockholm har också sökt Skanska/Innisfree som uppger att det här inte är en fråga man diskuterar för närvarande. 

Uppdatering: I en tidigare version uppgavs att Coor Service Management är ett dotterbolag till Skanska. Den uppgiften är korrigerad. Coor bildades 1998 och var då en del av byggkoncernen Skanska. I dag är Coor en samarbetspartner till Skanska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".