Skogskyrkogården på Allhelgonadagen. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Tiden ökar mellan dödsfall och begravning. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Stockholm har längst väntetid för begravning

Kristina Ljunggren, präst i Storkyrkan: Tidsfaktorn inte det viktigaste utan ceremonin
1:43 min

I Stockholms län tar det i snitt 25 dagar mellan att en person dör och blir begravd – längst i Sverige. Detta för de allra flesta anhöriga vill ha begravning på en fredag.

Sverige är troligen det land i världen där det tar längst tid från det att en människa dör till att personen begravs.

Det tar i snitt 21 dagar. I Stockholms län är snittet ännu högre, hela 25 dagar, enligt statistik från begravningsbyråernas förbund.

Den 1 maj 2012 klubbades en lag för att få ned tiden mellan död och begravning genom att begränsa tiden till en månad.

Men effekten uteblev, i dag är vi tillbaka på den tid det tog innan lagstiftningen infördes. 

– Vi stannar liksom inte upp och ger den prioriteringen på samma sätt. Jag brukar säga att det för tjugo år sedan var den döda som var i centrum, i dag är det de efterlevande som är i centrum, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Begravningsbyråernas förbund.

Kristina Ljunggren, präst vid Storkyrkan i Stockholm, tycker inte nödvändigtvis att det är dåligt att det tar lång tid mellan död och begravning.

– Det ska ju vara den allra finaste högtiden, avslutet på en människas liv, och då tycker jag inte att tidsfaktorn är den viktigaste utan ceremonin och det fina avslutet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".