Blommor i havet
Allt fler väljer att sprida sin aska över havet. Foto: Gregorio Borgia

Fler väljer att gravsättas till havs

"Vi spelar musik, sjunger och sprider askan över havet"
1:20 min

Gravsättning till havs ökar stadigt i Stockholm. I Stockholmsregionen och Gotland är det nästan dubbelt så många som väljer att sprida askan över havet i dag jämfört med 2010.

I Stockholmsregionen – Stockholm sammanslaget med Mälardalen och Gotland – har antalet havsbegravningar ökat kraftigt, enligt statistik som P4 Stockholm har tagit del av från Sveriges kyrkogårds och krematorieförbund.

Per-Arne Hedin är borgerlig officiant och berättar hur en gravsättning till havs kan gå till.

– Då åker vi ut i en båt. Jag tror det är två kilometer från kusten man ska vara. Då spelar vi musik, sjunger, läser dikter och håller minnestal som vid en ceremoni inomhus, fast sedan sprider man askan över havet, säger han.

År 2006 var det 393 personer som valde att strö ut sin aska över vatten i Stockholmsregionen och Gotland. Tio år senare är det 657 stycken.

Ulf Lernéus är förbundsdirektör vid Sveriges Begravningsbyråers förbund och förklarar varför det blir allt mer vanligt att gravsättas till havs. 

– Förr var det folk som hade en anknytning till vattnet. Kanske hade man sin stuga där eller man var fiskare, men så är det inte i dag.

Nu är det mera att man vill ha en individuell prägel på sin gravsättning av askan.

Ulf Lernéus kan se det som en bra sak.

– Jag kan nog se det som positivt. Att vi gör avslutet till något personligt. Jag brukar säga det är inte på grund av att man är död utan på grund av att man har levt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".