Camilla Janson (S) kommunalråd Upplands Bro.
1 av 2
Camilla Janson (S) kommunalråd Upplands Bro. Foto: Upplands Bro-kommun, pressbild / CC
Stockholm stadshuset.
2 av 2
Stockholm sjunker till plats 123 i företagsklimatundersökningen. Foto: Skeeze / CC 0

Stockholm rasar på listan över företagsklimat

Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M): Det krävs ett bättre företagsklimat.
1:39 min

Stockholm stad har halkat ned på rankningen när det gäller företagsklimat bland landets kommuner som Svenskt Näringsliv ställer samman varje år. Annat är det i Solna och i Upplands-Bro.

Solna leder rankningen för tionde år i rad och i Upplands–Bro, som når plats 30, är kommunledningen nöjd med undersökningen.

– För det första ska jag säga att det är jätteroligt att vårt arbete ger resultat. Det här är tydliga politiska mål, en väldigt stark och bra näringschef men också en väldigt levande och konstruktiv dialog med företagarna. Vi har jobbat målmedvetet och tagit område för område i dialog med våra företag, säger Camilla Jansson (S), kommunalråd i Upplands-Bro. 

Tonen i Stockholms stad där Anna König Jerlmyr (M) är oppositionsborgarråd, är annorlunda.

– Vi tappar från plats 22 till plats 123 på tre år! Det är oerhört allvarligt eftersom ett gott företagsklimat är det som leder till en bra integration. Det visar studier. Och därför är det så avgörande för oss framöver att lyckas med integrationen och då krävs ett bättre företagsklimat, säger Anna König Jerlmyr (M).

Men Camilla Janssons partikollega, socialdemokraten Jan Valeskog (S), som är biträdande finansborgarråd i Stockholms kommun tar inte så allvarligt på resultaten av undersökningen.  

– Undersökningen som sådan är väldigt tveksam i sin utformning eftersom man till exempel i Stockholms län, där vi har samma infrastruktur när det gäller trafik och annat, eller IT, telenät, eller media så rankas Stockholm väldigt lågt medan andra kommuner rankas högt fast vi pratar om samma infrastruktur.

– Och det är klart att jag tror att folk inser att det är en ganska orealistiskt syn, om man ska dra sådana slutsatser.

Här kan du läsa hela listan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".