Restaurang
Både företagare och fackmedlemmar behöver utbildning och information om branschen, menar Hotell -- och restaurangfackets förbundssekreterare. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Restaurangfacket: Branschen är i behov av reglering

Restaurangfacket: Behövs utbildning och information
2:40 min

Flera tidigare anställda inom restaurangbranschen har trätt fram och berättat om branschens hårda arbetsmiljö de senaste dagarna. Hotell – och restaurangfacket medger att branschen är i behov av en förändring.

Isabella Morrone och Lars-Robert Nordin, som har lång erfarenhet av restaurangyrket, har båda medverkat i P4 Stockholm och berättat om oschyssta arbetsvillkor, trakasserier och en hierarkisk bransch.

Per Persson, avtalssekreterare på Hotell – och restaurangfacket (HRF), medger att branschen är i behov av en stark reglering.

– Vi har många osäkra anställningar i branschen. Många jobbar deltid, har långa löner och blir lurade på övertids – och semesterersättningar, säger han.

Kollektivavtal finns och tecknas enligt honom med så många arbetsgivare som möjligt, men det är svårt att få arbetsgivare att följa dem.

Är det typiskt för den här branschen?

– Jag tror att det är ganska utmärkande. Man anställer folk utan kompetenskrav och det är lätt och billigt att bli arbetsgivare och starta företag. Företagare behöver utbildning, det är helt klart.

Hur kommer man åt problemet?

– Det krävs utbildning och information, både på bland arbetsgivare och fackmedlemmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".