En lastbil blir bogserad av en annan lastbil
Lastbilen bärgas bort efter att den dragits ut från Åhléns varuhus på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Terrorattacken: Föremål i lastbilen hade kunnat skada

"Har sannolikt kunnat orsaka större skada än branden"
2:14 min

En viktig del i utredningen av terrordådet på Drottninggatan har varit att analysera det som beskrivits som en brandfarlig eller explosiv anordning som hittades i förarhytten. Det säger vice chefsåklagare Hans Ihrman i en intervju med Ekot.

I förarhytten på den lastbil som körde över Drottninggatan och sedan kraschade i varuhuset Åhléns hittades det som beskrivits som en brandfarlig eller explosiv anordning. En viktig del i utredningen har varit att analysera vad det var.

– Det är riktigt att det har anträffats en anordning i förarhytten och den har varit föremål för mycket omfattande utredningsåtgärder, för att klarlägga vad det här är och vad det kommer ifrån, och vilka konsekvenser den här anordningen har haft. Det kommer förhoppningsvis kunna klarläggas genom åtalet, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Efter att lastbilen körts in i fasaden på varuhuset Åhléns utbröt en brand i förarhytten. Den släcktes och det var först senare som polisen gick ut med information om att man hittat någon form av brandfarlig eller explosiv anordning i förarhytten. Hittills har varken åklagare eller polis kommenterat närmare vad det var för anordning med hänvisning till den sekretess som råder i utredningen.

– Det jag kan säga är att den har sannolikt kunnat orsaka en större skada än den branden som utbröt i förarhytten, men kopplingen mellan branden och anordningen får jag återkomma till i samband med åtalet, säger Hans Ihrman.

Som Ekot rapporterat i dag har man i utredningen efter terrordådet nu identifierat 150 personer som man ser som brottsoffer, men fortfarande finns personer som man bedömer svävat i livsfara som inte identifierats.

– Det finns fortfarande ett antal personer som vi genom filmer kunnat konstatera befunnit sig i livsfara, men som ännu inte är identifierade.

Att brottsoffren blivit fler gör också att den misstänkte Rakhmat Akilov nu delges misstanke om, och kommer begäras häktad för, fler brottsrubriceringar. Han är sedan tidigare häktad misstänkt för terroristbrott genom mord, men det som kommer till nu kan till exempel också handla om mordförsök eller framkallande av fara för annan.

Redan när han häktades i april erkände Akilov terroristbrott, och hans advokat Johan Eriksson säger så här om att misstankarna nu gäller brott mot så många som 150 personer:

– I huvudsak så erkänner han. Det är han som kört bilen och han har också erkänt hela tiden att han gjort sig skyldig till terroristbrott. Sedan måste brotten sorteras upp och det kan hända att vi har synpunkter på enskilda gärningar, men dit har vi inte kommit än, säger advokat Johan Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".