Stockholms moskén. Foto: Marc Femenia /TT.
Foto: Marc Femenia /TT.

Kortare väntetid för judiska och muslimska begravningar

Judiska församlingen: Vi har egna begravningsplatser
1:47 min

P4 Stockholm har rapporterat om att det tar i snitt 25 dagar mellan död och begravning i Stockholms län. Däremot går det betydligt fortare i den muslimska och judiska församlingen.

Både judiska och muslimska begravningar har teologiska påbud att anordna en begravning skyndsamt. Anna Nachman, chef för Stockholms begravningssällskap "Chevra Kadisha", förklarar att alla begravningar är sig lika när det kommer till kista, böner och tal.

- De går alltid till på samma sätt. Det är en bön, ett griftetal, några kloka ord på vägen och det kanske tar en kvart och sen går alla ut till graven.

I Stockholms län finns fyra judiska begravningsplatser. En i Solna, en i Skogskyrkogården och två som inte används på Kungsholmen.

Anna Nachman menar att det inte hade gått att göra en skyndsam begravningar utan egna begravningsplatser.

– Hade vi begravt på kyrkogårdarna så hade vi varit tvungna att vänta på skatteverkets papper och vänta på att kyrkogården ska gräva åt oss. Nu kan vi göra allt det där själva med egen personal, därför kan det gå så fort.

Muslimska begravningar sker också skyndsamt och precis som judiska begravningarna tar det i snitt två till tre dagar mellan död och begravning.

Mustafa Setkic´ är begravningsansvarig och imam på den bosniska-islamska församlingen i Stockholm har samarbete med Stockholms moské.

– Det finns ett teologiskt påbud att gravsättningen sker så fort som det är möjligt. När läkarkåren har konstaterat dödsfall då ska man ha gravsättningen. När jag kom till Stockholm 1992 tog det två till tre veckor att anordna en muslimsk begravning. Idag är det betydligt kortare och det är tack vare vårt samarbete med sjukvården och med kyrkogårdsförvaltningspersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".