Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sara Heelge Vikmång, socialdemokratiskt oppositionsråd i Huddinge
Sara Heelge Vikmång, socialdemokratiskt oppositionsråd i Huddinge. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Höjda taxor för äldre och handikappade i Huddinge

Oppositionsråd: Fel väg att gå
1:43 min

Äldre och personer med funktionshinder i Huddinge kan få betala mer för att få hjälp med tvättning, städning och inköp av matvaror. För vissa grupper kan det bli en avgiftshöjning på över tusen kronor i månaden.

– Du får ju en höjning med tusen kronor, och det är inte en engångsutgift, utan det är per månad, säger Maj-Lis Johansson som är pensionär och som bor i Vårby Gård i Huddinge.

Huddinge kommun vill förändra taxorna för omsorg och service till äldre och personer med funktionshinder.

Grupper med hög eller medelhög pension eller lön kan få en avgiftshöjning med över 1 000 kronor i månaden för att få hjälp med att köpa mat tvätta, städa.

Samtidigt får personer med låga pensioner och låga löner ingen höjning alls.

– Vi är emot att man ska höja avgiftsfinansieringen, att det är de äldre och funktionshindrade som ska vara med och betala, jag tycker det är bra med en nivåindelad taxa men att höja taxan med tusen kronor för vissa gamla och handikappade är fel väg att gå, säger Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd i Huddinge som är emot förslaget.

Love Bergström (M), ordförande i äldreomsorgsnämnden, säger att förändringen gör att det blir en mer enhetlig taxa.

Samtidigt som servicetaxan höjs så sänks omsorgstaxan, som handlar om personlig omsorg.

– Jag hoppas att våra äldre upplever att med den här prioriteringen på kärnverksamhet att man får sina behov tillgodosedda och man ska också veta att det finns en maxtaxa som man ganska snabbt kommer upp till på 2 013 kronor per månad, så ingen person ska stå utan insatser på grund av ekonomin, säger Love Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".