Fredrik Eliasson och Benny Andersson.
Fredrik Eliasson och Benny Andersson. Foto: Sveriges Radio.

Benny Andersson gäst hos Fredrik Eliasson

Benny Andersson gästade Musikplats Stockholm för en intervju och berättade om nya albumet, ABBA:s digitala återförening och mötet med Max Martin i Hollywood.

Benny Andersson är aktuell med albumet Piano. Låtar från olika delar av den framgångsrika karriären möts under hans pianofingrar på den nyinköpta flygeln i studion på Skeppsholmen. När Benny Andersson gästar Musikplats Stockholm förklarar han förtjust hur det är att spela på sitt nya instrument.

– Den ringer längre och så är det känsla i tangenterna. Det är en fröjd faktiskt!

Benny Andersson berättar vidare om arbetet med att göra sina låtar helt avskalade, helt ensam vid ett piano. Parallellt med arbetet i studion har han och Björn Ulvaeus jobbat mycket med ett stort teknik-projekt som är tänkt att ta ABBA ut på en digital turné på världens scener 2019.

Fyra svenska musikgiganter möttes
Vid en av jobbresorna till Kalifornien i USA passade Björn och Benny på att träffa sina arvtagare på poptronen, Max Martin (Martin Sandberg) och Shellback (Johan Schuster) - de två svenska superproducenterna som har en stor bas i Los Angeles där de jobbar med bland andra Taylor Swift, Katy Perry och Pink.

– De gör det bra! Det var kul att se Martins studio, säger Benny Andersson som imponeras över deras arbete.

Vill Du också hälsa på i Max Martins studio i Hollywood? Häng med dit i Fredrik Eliassons dokumentär Musikplats LA - en svensk framgångssaga.

Mer Musikplats Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".