Politikerna Kristoffer Tamsons och Mats Gerdau
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) på Sickla Station. Foto: Claes Wersäll/SLL

Tvärbanan är igång igen – har förlängts till Nacka

"Snabbare och enklare för Nackaborna"
1:23 min

Nu på morgonen är Tvärbanan igång igen mellan Solna och Sickla efter att ha varit avstängd för renovering sedan i mars. Samtidigt får Tvärbanan en gemensam hållplats med Saltsjöbanan vid Sickla.

Nu knyts alltså Tvärbanan ihop med Saltsjöbanan eftersom de båda linjerna får en gemensam station i Sickla i Nacka. Det innebär att Nackaborna kan åka direkt upp till Gullmarsplan och vidare med Tvärbanan i stället för att åka in till Slussen.

– Det här innebär att Nackaborna snabbare och enklare kan ta sig till jobbet. Det innebär att många kanske kan undvika Slussen nu när den byggs om. Det innebär att vi kan bygga massor med fler bostäder och arbetsplatser i Sicklaområdet, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

Och för de många tvärbaneresenärer som haft förlängd restid sedan i mars börjar nu Tvärbanan gå i hela sin sträckning igen. Det nya signalsystem som installerats innebär också att det går att åka hela vägen från Sickla till Solna, utan att som tidigare byta spårvagn i Alvik.

Vid Sickla blir det ändå byte, eftersom Saltsjöbanan och Tvärbanan kommer att ha skilda spår. Men Mats Gerdau är ändå nöjd.

– Alla byten känns ju som att resan tar längre tid, och är det då precis bredvid varandra på samma perrong, då känns det ju inte så långt. Du kan bara gå tvärs över och sedan så åker du vidare dit du ska. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".