En gravid kvinna.
Arkivbild. Foto: CC/0

Ska dämpa förlossningsrädslan med ett "kontrakt"

Mimansa Madheden om förlossningsrädsla
1:25 min

Många kvinnor som söker hjälp för förlossningsrädsla i Stockholms län har egentligen en vårdrädsla. Mimansa Madheden hjälper de – med ett förlossningskontrakt.

Som P4 Stockholm berättat under måndagen ökar förlossningsrädslan bland kvinnor i Stockholms län.

Kvinnor som vi pratat med känner en rädsla för smärta, oro för överbeläggningar och några pratar om en misstro mot förlossningsvården.

Mimansa Madheden, som jobbat som barnmorska i över 25 år, är i dag verksam på Auroramottagningen i Södertälje. Dit kan kvinnor vända sig som känner en stark oro inför förlossningen eller mötet med vården.

Madheden tycker att begreppet förlossningsrädsla är delvis missvisande. Hon säger att det ofta inte handlar om rädsla för att föda utan en rädsla för vården.

– Men utifrån det kan vi via samtal ringa in vad personen är rädd för. Det kan handla om att man känner sig utlämnad och inte vet vem man ska möta, säger Mimansa Madheden.

Det ska sedan mynna ut i ett slags förlossningskontrakt

– Det blir en vägledning för alla kollegor som ska ha med den familjen att göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".