Maria Ceder Engebretzen
Maria Ceder Engebretzen var med och startade intresseorganisationen Födelsevrålet som vill verka för en trygg förlossningsvård för alla. Foto: Pressbild/Födelsevrålet

Födelsevrålet: Inte konstigt att förlossningsrädslan ökar

Maria Ceder Engebretzen: Problematisk situation i Stockholm
1:58 min

Förlossningsrädslan ökar i Stockholm. Inte så konstigt, menar intresseorganisation Födelsevrålet – som märker att allt fler kvinnor önskar att föda med planerat kejsarsnitt.

Att förlossningsrädslan ökar och att allt fler kvinnor av den anledningen önskar föda med planerat kejsarsnitt märker Maria Ceder Engebretzen och Emma Pettersson Hernandez, som startat Födelsevrålet, en intresseorganisation som vill verka för en tryggare förlossningsvård i hela landet.

Allra värst är det inom Stockholm län, säger Maria Ceder Engebretzen.

– Det är inte så konstigt. Vi har en problematisk situation där man inte kan garantera plats. Man är orolig för att man inte ska få föda på det sättet man vill eller att man själv eller barnet ska få skador.

Det är också i Stockholms län som flest kejsarsnitt görs. Men det behöver nödvändigtvis inte vara negativt, menar Emma Pettersson Hernandez.

– I många andra landsting nekar man kvinnor kejsarsnitt och tvingar dem till en födsel de inte vill ha. Det får både fysiska och psykiska konsekvenser.

Stockholms läns landsting satsar i år 14 miljoner kronor på att minska andelen som man kallar undvikbara kejsarsnitt. Det är något som Maria Ceder Engebretzen generellt är positiv till, men hon menar också att det kan medföra att kvinnor blir ännu mer oroliga.

– Undvikbara kejsarsnitt kan också vara orsakade av vården, till exempel att det har gått för fort eller att personalen varit underbemannade. Det är inte samma sak som att en kvinna har fått information och har valt det. Och det är fler omföderskor än förstföderskor som vill ha kejsarsnitt, det är ett tydligt tecken på att det är något i vården som har brustit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".