Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samiska nationaldagen firas vid stadshuset i Stockholm 2015.
1 av 3
Samiska nationaldagen firas vid stadshuset i Stockholm 2015. Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi
Sissela Nordling Blanco
2 av 3
Fi:s Sissela Nordling Blanco. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameföreningens dåvarande ordförande Carola Grahn och borgarrådet Daniel Helldén vid samiska nationaldagen 2015.
3 av 3
Sameföreningens dåvarande ordförande Carola Grahn och borgarrådet Daniel Helldén vid samiska nationaldagen 2015. Foto: Jörgen Heikki/SR Sameradion

Stockholm vill bli samiskt förvaltningsområde

Sissela Nordling Blanco (Fi): Det här måste vi göra
2:07 min

Stockholms stad ska ansöka om att bli förvaltningskommun för samiska språket. – Det är en viktig signal att skicka ut, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).

Sameföreningen i Stockholm har i flera år arbetat för att Stockholm ska bli en samisk förvaltningskommun. Senast i förra veckan besökte en delegation från sameföreningen kommunen för att föra fram sina önskemål.

Även Sametinget har tryckt på för att Stockholm ska ansöka om att ingå i förvaltningsområdet.

Nu börjar arbetet att bära frukt.

Den styrande rödgrön-rosa majoriteten i Stockholm tillkännager i sin budget att Stockholms stad ansöker om att bli en samisk förvaltningskommun från och med 2019. Budgeten ska behandlas i fullmäktige i november.

Sissela Nordling Blanco (Fi) är ordförande i rådet för mänskliga rättigheter i Stockholms stad. Hon har själv urfolksbakgrund från Peru och hon säger att Sameföreningens och Sametingets engagemang varit viktig.

Men hon poängterar också att frågan är högt prioriterat hos partiet.

– Det är viktigt. Jag vet vilken betydelse det har att synliggöra och lyfta fram språkets och kulturens betydelse för individen, säger Nordling Blanco.

Vilken beredskap har ni för detta?
– Stockholm har varit förvaltningsområde för finskan sedan 2010 så vi vet vad det innebär att vara ett förvaltningsområde. Nu måste vi anpassa oss till ännu ett språk och det har vi tid att göra. Det här innebär också att vi måste främja de nationella minoritetsspråken ännu mer när vi rekryterar personal framöver.

Vilken symbolisk betydelse har det att Stockholm nu ansöker?
– Jag tycker det är en viktig signal att skicka ut i landet med tanke på den historia av kolonisering och diskriminering av språket, kulturen och identiteten som finns.

Fakta samiska förvaltningskommuner

Det finns idag 19 kommuner från Kiruna i norr till Älvdalen i söder som är förvaltningskommuner för det samiska språket. Det innebär att kommunerna har utökad skyldighet att erbjuda service på samiska - exempelvis via både förskola och äldreomsorg åtminstone delvis på samiska.
Följande kommuner är samiska förvaltningskommuner:
Giron/Kiruna
Vátjer/Gällivare
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk
Árjepluovve/Arjeplog
Árviesjávrre/Arvidsdjaur
Máláge/Malå
Suorssá/Sorsele
Lusspie/Storuman
Likssjuo/Lycksele
Ubmeje/Umeå
Vualtjere/Vilhelmina
Kraapohke/Dorotea
Straejmie/Strömsund
Åre
Krokom
Staare/Östersund
Berg
Härjedalen
Eajra/Idre

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".