Anders Delryd arbetar på Mini-Maria i Täby kommun.
Anders Delryd arbetar på Mini-Maria i Täby kommun. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Vanligt med droger bland unga i Täby

"Det här syns ju inte utanpå ungdomarna"
3:53 min

Det är vanligt att ungdomar i Täby använder droger och vuxenvärlden känner inte till det eller vågar inte ta tag i problemet.

Efter nyheten att polisen fokuserar på ungdomar i norra Stockholms län så åkte vi till Täby. En av sakerna som polisen tänker hålla extra koll på är användandet av narkotika.

Drogvaneundersökningen från 2016 visar att 34 procent av pojkarna och 21 procent av flickorna i 2:an på gymnasiet som bor i Täby, någon gång har använt droger. Det är högre än genomsnittet i Sverige.

I Täby är det vanligt med droger, enligt Anders Delryd. Han arbetar som socionom på Mini-Maria där han möter ungdomar som har missbruksproblem.

– Förr samlades många ungdomar vid Tibblevallen för att köpa och röka.

Hur märktes det?
– Jag gick förbi här och hittade så kallade redline-påsar som man använder vid handel med droger och vi kunde också hitta rulltobakspapper som var kopplat till det. Det är i huvudsak cannabis som är den dominerande drogen.

Gjordes det här på dagtid eller kvällar?
– Alkohol är ju ofta kopplat till kvällar och helger men när det gäller cannabis så är det helt annat. Då kan användandet ske i anslutning till skolan, på väg hem från skolan eller under raster.

Har det gått till så i Täby?
– Ja, så har det gått till i Täby och vi är ju inte ensamma om att vara i den situationen.

Har föräldrar i Täby kommun koll på hur många som använder droger?
– Nej, generellt sett har man inte det. Det är stora kunskapsluckor och inte bara bland föräldrar i Täby.

Anders Delryds tips är att prata med ungdomarna:

– Prata med era ungdomar om droger, för då är de mer förberedda när de hamnar i den situationen. Jag säger När i stället för Om, för användandet är så pass utbrett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".