Sjukhusets misstag gav Freja hjärnskador

1:57 min

Hög arbetsbelastning och flera missar bidrog till att nyfödda Freja fick svåra hjärnskador under en förlossning på BB Stockholm i Danderyd i våras. Det konstateras i en egen utredning som BB Stockholm har gjort.

Mamman Klara Bjune Beijer berättar för P4 Stockholm att barnmorskan först berättade att allt såg väldigt bra ut.

– Först och främst var det en helt normal graviditet. Det startade väldigt normalt med värkar, berättar mamman Klara Bjune Beijer.

Men efter några timmar på BB Stockholm lämnas familjen själva en lång stund. Och det är då de noterar att hjärtljuden som de ser på en skärm ser väldigt låga ut.

Och det tar tid innan de lyckas få barnmorskan till sitt rum.

– Den enda förklaringen vi har fått är att min barnmorska var hos en annan kvinna som hade väldigt ont och där glömde hon bort tiden, säger Klara Bjune Beijer.

När sedan barnmorskan och den konsultläkare som var i tjänst kom till rummet beslutades om ett akut kejsarsnitt. Men läkaren gick till fel operationssal när kejsarsnittet skulle utföras, något som fördröjde förloppet med ungefär ytterligare tio minuter.

Det var kaos i rummet, jag låg och skakade. Så hörde jag hur hon skrek att vi måste få ut henne nu, man hörde att hon hade panik själv.

Lilla Freja var livlös när hon kom ut. Hon överlevde men sattes i respirator och efter magnetröntgen framkom att hon fått stora hjärnskador. 

BB Stockholm har själva lämnat in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och gjort en egen händelseanalys. Där konstateras att övervakning av fosterljuden inte har gjorts som det ska och att kommunikationen mellan barnmorska och läkare inte fungerat bra.

En bidragande orsak var enligt utredningen också den höga arbetsbelastningen.

– Barnmorskan som hade hand om fallet hade fått lite för mycket att ta hand om på en gång, säger Ann Hjelm, verksamhetschef på BB Stockholm.

Vad har ni gjort för att förhindra att det här ska hända igen?

– Vi har träningar, personalutbildning. Det har vi alltid, men vi har tagit upp särskilt de problemen då. Att vi gör iscensatta övningstillfällen helt enkelt som all personal får delta i, säger Ann Hjelm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista