Bällstaån, Annedal, vattenföroreningar,
En omfattande marksanering har genomförts innan man börjat bygga i Annedal. Foto: A.Wiklund/TT

Nybyggen kring Bällstaån trots översvämningar

Att få bukt med det samtidigt som områden exploateras är en utmaning.
1:30 min

Trots att områden kring Bällstaån – Järfälla, Sundbyberg och Stockholm – emellanåt har svämmat över planeras nybyggen på just de platserna.

Översvämningarna och även åns föroreningar har blivit en orsak till att Stockholms stad nu tar fram ett åtgärdsprogram för Bällstaån.

– Ja, det har blivit det. Både där man bygger Barkarbystaden nu, som är ett låglänt område, och i Bromsten där det också ska byggas ett nytt bostadsområde i ett gammalt industriområde. Där får man se till att ta hand om dagvattnet på ett bra sätt, säger Stina Törnelöv som jobbar på Miljöförvaltningen Stockholms stad.

Flera områden längs Bällstaån riskerar att svämmas över. Dessutom är Bällstaån ett av de mest förorenade vattendragen i länet – något som måste åtgärdas för att nå EU:s direktiv att alla vattenförekomster ska ha nått god vattenkvalitet senast 2027.

Stockholms stad där Maria Svanholm är avdelningschef på miljöanalys, håller därför på att ta fram ett åtgärdsprogram för att rena vattnet och minska risken för översvämningar.

– Då får man bygga dammar och magasin och se till att man bygger små diken och liknande längs vägarna. 

De nybyggen av bostadsområden som planeras längs Bällstaån kommer också att påverka miljön.

Att få bukt med föroreningar samtidigt som områden exploateras är en utmaning. Det säger Jens Fagerberg, utredningsingenjör på Stockholms vatten och avfall.

– Att förbättra vattnet, när du samtidigt har expansion i omgivningsområden där det faktiskt är många vattenmärken som gör att det blir häftigare flöde och mer föroreningar som spolas ner, är en utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".