Deprimerad man
Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Brister i psykiatrin – landstinget kräver pengarna tillbaka

Capio och Praktikertjänst som bedriver psykiatrisk vård i länet brister på flera punkter i avtalet med landstinget, det rapporterar Svenska dagbladet.

Det handlar om problem med journalföring, vårdplanering och fakturering. Vad det gäller Praktikertjänst har bolaget inte skött riskbedömningen för självmord på ett korrekt sätt.

I ett så kallat varningsbrev kräver nu landstinget pengar tillbaka samt att bolagen förbättrar sig.

P4 Stockholm har i flera inslag rapporterat om bristerna inom psykiatrin. I vår granskning har vi kunnat visa att personal vid flera BUP-enheter i länet vittnar om att de pressas bokföra ett besök som tre enskilda och undanhålla patienter från officiella neuropsykiatriska utredningsköer.

Den 13 juli 2017 lovade landstingsrådet Anna Starbrink ( L) att inleda en revision.

– Det är viktigt att vi har ordning och reda och att besöken registreras på rätt sätt. Så nu har landstingets egna psykiatriverksamhet, SLSO, beslutat om att genomföra en revision med anledning av de uppgifter som medarbetare lämnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".