SD:s Mattias Karlsson anmäls för förtal och upphovsrättsbrott

2:08 min

En av ungdomarna bakom sittprotesten för ensamkommande afghanska unga har polisanmält Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson för förtal och upphovsrättsbrott.

Anledningen är en bild han utan lov publicerat på Facebook. Den föreställer en polis tillsammans med två ungdomar som Mattias Karlsson jämför med den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

I inlägget skriver Karlsson att ungdomar är i landet illegalt och klagar på att polisen tar selfie-bilder med invandrare som borde utvisas.

Men de båda ungdomarna som också står bakom sittprotesten i centrala Stockholm för afghanska ensamkommande unga har uppehållstillstånd i Sverige.

En av ungdomarna är Amir Nabizadeh som valt att polisanmäla Mattias Karlsson.

– Jag tycker inte att det var bra, han som riksdagsledamot borde veta mycket mer om lagar och människor, säger Amir Nabizadeh som tog bilden och själv är utpekad.

Varför anmäler du Mattias Karlsson för förtal?

– För att han kallar mig terrorist och illegal, säger Amir Nabizadeh.

I ett nytt Facebook-inlägg skriver Mattias Karlsson nu att han tidigare fått information om att ungdomarna på bilden var illegala invandrare men att han nu mottagit uppgifter om att det inte stämde. 

"Om det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare, så beklagar jag detta", skriver han i inlägget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista