Debatt mellan landstingsråden om ansträngda förlossningsvården
Det blev en het debatt om förlossningsvården när ansvariga landstingsråden Ella Bohlin (KD) och Erika Ullberg (S) gästade P4 Stockholm. Foto: Katrin Tetzlaff / Sveriges Radio

Hetsig debatt om förlossningsvården

"Vad är kvinnor och barn värda i Sverige?"
1:21 min

Det blev en het debatt när de ansvariga landstingsråden möttes i frågan om krisen i Stockholms förlossningsvård. Förhoppningarna står till nya statliga pengar.

Bristen på barnmorskor i länet är stor och P4 Stockholms rapportering om lilla Freja som fick en CP-skada i samband med förlossningen har väckt många reaktioner. 

Barnmorskan Maj Rydström, ordförande för Stockholms Barnmorskesällskap, var upprörd över läget när hon intervjuas i P4 Extra.

– I Stockholm ska en barnmorska vara beredd att ha minst två blivande mammor åt gången. Ibland tre. Jag är oerhört upprörd. Det är en fråga om hur vi värderar vår befolkning. Vad är kvinnor och barn värda i Sverige?

Men Ella Bohlin (KD), ansvarig politiker för förlossningsvården i länet säger att pengar finns för anställa.

Hon lyfte fram extrapengarna till förlossningsvården som delades ut den 1 oktober vilket snart borde synas när det gäller bemanningen ute på avdelningarna.

– Vår ambition är en barnmorska per födande. Vi har också skapat 150 utbildningsplatser för sjuksköterskor som kan vidareutbilda sig till barnmorskor med bibehållen lön. De här utbildningsplatserna för att se till att fler vill vara barnmorskor. 

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd menar att kostnadsersättningen är ett steg framåt.

– Men det räcker inte eftersom havande kvinnor måste vara trygga med mödravård och uppföljning och det är en resa innan barnmorskor återfår förtroendet för landstinget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".