Foto: Bertil Ericson /Scanpix.
Det är värst på Södermalm. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.

Nytt sopkaos i Stockholm

Krister Schultz: Det är absolut inte rimligt
1:11 min

Entreprenörsbytet skedde för knappt en vecka sedan. Detta har orsakat förseningar och reklamationer i sophämtningen runt om i Stockholm.

Krister Schultz är vd vid Stockholm Vatten och Avfall och bär det yttersta ansvaret för sophanteringen i Stockholm stad.

– Det är absolut inte rimligt. Vi har haft problematik med överlämnande av nycklarna mellan entreprenörer.

Sophanteringsbolagen har tusentals nycklar till olika fastigheterna runt om i Stockholm. Dessa nycklar måste vara märkta mot ett nyckelregister. Om de inte är det blir det väldigt svårt att koppla nycklarna till fastigheterna.

Reno Norden är nu huvudentreprenör och tagit över 7 av 11 Stockholmsområden. Ett av deras områden är Södermalm som har drabbats värst av det här.

Peter Ekholm är vd på Reno Norden och säger att det varit en tuff vecka.

– Det beror främst att överlämningen av nycklarna från avgående entreprenör var helt omärkta, det fanns ingen lista, och nycklarna var blandade.

Enligt ett internt meddelande som P4 Stockholm tagit del av har det föregående sophanteringsbolaget överlämnat nycklar och koder enligt överenskommelse med Stockholm Vatten och Avfall. Staden ska ha godkänt nyckelöverlämningen och inte påtalat om några problem då. Entreprenören ska ha istället fått reda på problematiken via pressen.

Suez Recycling har tagit över resterande Stockholmsområden. Per Gunnarsson är chef för region öst.

– Det är jättetråkigt. Vi vill verkligen ha en hållbar och långsiktig situation i Stockholm och att vi då inte fått rätt förutsättningar känns jättetråkigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".