Nils-Albert Eriksson Operan
Hjälmen har inget värde för för någon annan än Operan, menar Nils-Albert Eriksson på Operan. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/P4 Stockholm

Valkyriahjälm borta – Operan vill ha din hjälp

En av Operans åtta valkyriahjälmar är borta. Den försvann från Operans foajé någon gång under sommaren. Nu ber man allmänheten om hjälp.

Den som träffar på Operans valkyriahjälm lär inte missa den.

Det är en metallhjälm med stora fjäderlika vingar på sidorna och ett toppornament som beskrivs som en blandning av gräsand och vinthund.

Hjälmen, med rötter i 1800-talet, är en av de åtta som förekommer i Wagners "Valkyrian". Den var en del av en kostymutställning i Operans guldfoajé.

Den försvann under sommaren och enligt Nils-Albert Eriksson, som ansvarar för Operans historiska samlingar, har den inte något egentligt värde för någon annan än Operan.

Har man någon praktiskt användning av en sån här hjälm?

– Nej, det är en hjälm med jättevingar på tinningarna. Det skulle se konstigt ut om man använde den på cykel eller i bilen, säger Nils-Albert Eriksson som ansvarar för Operans historiska samlingar.

Om du vet eller tror dig veta var hjälmen finns, kontakta Operan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".