Kristian Ek
1 av 2
Foto: Katrin Tetzlaff
Kristian Ek
2 av 2
Foto: Katrin Tetzlaff

Föddes i fel kropp – nu gör politikern en könskorrigering

"Jag trodde att det var för sent"
4:08 min

Catrine gick i 49 år med en skavande känsla av att vara född i fel kön. Nu har han bestämt sig för att påbörja sin resa för att fullt ut bli Kristian.

Kristian Ek, som är gruppledare för Miljöpartiet i Nynäshamn, har beslutat sig för att genomföra en könskorrigering.

– Det var i samtal med mina yngsta barn som jag bestämde mig. Vi har pratat om det här förut, men då har de nog inte fullt ut förstått vad jag har försökt säga. Och den här gången pressade de mig lite extra. De undrade vad jag egentligen menade. Och då var jag tvungen att vara tydlig.

Och för att vänner och bekanta skulle få känna till beslutet så skrev han ett inlägg på Facebook.

I hela livet, fram tills nu har jag burit på en hemlighet. Inte för att jag inte ville berätta, utan för att när jag berättade när jag var liten sa man till mig att jag hade fel. Jag är född i fel kropp.

Det var väldigt många som reagerade positivt på inlägget. 

– Jag har fått så mycket uppbackning så nu är jag nog vaccinerad mot dumma och elaka kommentarer. Jag känner nu att det nästan var fånigt att gå omkring och vara rädd för folks reaktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".