Cyklist vid trafikerad väg
1 av 3
Mattias Holgersson pendlar 36 kilometer till sitt jobb i Södertälje tre gånger i veckan. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Cykelpendlare vid trafikerad väg
2 av 3
"Det är väldigt lustfullt och roligt att cykla. Dessutom ger det motion, säger cykelpendlaren Mattias Holgersson" Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Emma Lidell
3 av 3
"Vi försöker samarbeta så gott det går", säger Emma Lidell, trafikplanerare i Huddinge. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
#tacykeln

Otydlig skyltning gör cykelpendling svår

Cykelpendlare: Myndigheter borde uppmuntra fler att cykla
1:27 min

Cykelbanor som upphör. Skyltar som saknas. När cykelbanor passerar kommungränser uppstår problem. – Vi behöver samordna oss bättre, säger trafikplaneraren Emma Lidell.

– Nu vet inte jag exakt var kommungränserna går, men det finns vissa sträckor som är lite krångligare än andra, säger Mattias Holgersson.

Han har cykelpendlat i ett par år. Nu cyklar han tre gånger i veckan från sitt hem i Enskededalen i Stockholm till sitt arbete i Södertälje.

Det rör sig om en sträcka på runt 3,6 mil och resan tar normalt cirka 1,5 timme.

På vägen passerar han Huddinge, Botkyrka och Salem. Även om Mattias Holgersson inte upplever särskilt många problem är det vanligt att det blir problem just när cykelbanan korsar en kommungräns.

Det menar flera cyklister och kommuner P4 Stockholm har pratat med.

– Vi försöker samarbeta så gott det går, men det är ganska svårt fortfarande, säger Emma Lidell, trafikplanerare i Huddinge.

Hon fortsätter:

– Vi har våra prioriteringar och andra kommuner kanske har andra prioriteringar. När vi bygger ut cykelstråk till exempel mot Fruängen så är det Stockholms stad som ska ta vid och de kanske har tänkt något annat. Så vi behöver samordna oss bättre i fortsättningen.

Vad 

För Mattias Holgersson väger de positiva effekterna av cyklingen upp den extra tiden det tar honom att komma till jobbet.

Han tycker att myndigheterna borde göra mer för att uppmuntra fler att cykla.

– Skyltningen är väldigt knepig, eller obefintlig, mellan varven faktiskt. Det finns ju skyltar lokalt oftast. Men det finns inga skyltar som talar om för mig redan i Enskede hur jag ska åka till Södertälje, till exempel, säger Mattias Holgersson och fortsätter:

– Det är väldigt lätt att tappa bort sig. Det kan vara snyggt skyltat en korsning. Så åker du ett par hundra meter. En ny korsning, så är det inga skyltar. Då är man borta direkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".