Oskar Schönning och Anton Svanberg.
Oskar Schönning och Anton Svanberg. Foto: Björn Lindberg / Sveriges Radio

Jazzfestival på oväntad scen

Besökaren Emma: Det blir mer direktkontakt och man känner sig speciell
4:01 min

Stockholm Jazz Festival 2017 är igång. Vi besökte dagens lunchkonsert i en liten skivbutik på Odengatan och undrade hur det gynnar jazzen och publiken.

I skivbutiken Runtrunt håller Oskar Schönning på att stämma gitarren och Anton Svanberg blåser lätt i sin tuba. 

Alldeles strax ska duon ge en lunchkonsert som en programpunkt under den pågående jazzfestivalen i Stockholm. De är omringade av vinylskivor och får spela mellan skivbackarna.

Det finns ingen scen, inga mikrofoner och inga strålkastare. Eric Birath är VD för jazzfestivalen och han tycker att skivbutiker är spännande som konsertlokaler.

– Det är spännande att se jazz i olika lokaler och inte minst i skivbutiker. Här är ju kalenderbitardelen utav jazzens nav i letandet av gamla plattor.

Oskar Schönning och Anton Svanberg börjar spela inför den lilla publiken som har hittat in i butiken. En som har kommit för att lyssna är Emma.

– Det blir mer direktkontakt och man känner sig speciell som får vara med här. Det är viktigt att musiken finns nära.

Eric Birath är också inne i butiken och ser hela konserten. Efteråt konstaterar han att jazzen är fortsatt stark i Stockholm.

– Det vi märker är att intresset för jazz är ganska konstant och det finns en ny generation som tar vid. Nu under jazzfestivalen är det 20-30 programpunkter om dagen men en vanlig dag i Stockholm är det ungefär 5-10 jazzgrejer som händer så det är en otroligt vital scen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".