Medborgarhuset
Medborgarhuset i Stockholm Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Renovering av Medborgarhuset försenas

Renoveringen blir 330 miljoner dyrare
0:54 min

Det kommer att dröja ett år längre än planerat innan Medborgarhuset kan öppna igen. Den pågående renoveringen väntas bli 330 miljoner kronor dyrare.

Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm byggdes på 1930-talet och har stort renoveringsbehov.

Det har varit stängt sedan början av 2017, och stora delar av husets innandöme har redan rivits. Men i slutet av sommaren stoppades den pågående renoveringen eftersom det visat sig att budgeten inte kunde hållas.

Nu beräknas renoveringen kosta en miljard kronor – en fördyring med 330 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar och vi har befarat det en tid, det är verkligen inte roligt med ökande kostnader, säger Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden i Stockholm.

– Men vi visste från början att det här är en av Stockholms stads svåraste kåkar och det har också visat sig att det är på det sättet.

Orsaker till det är bland annat att de gamla ritningarna över huset inte stämde, och att det kostat mer än väntat att riva den gamla simbassängen i huset. Det framgår av en utredning som Stockholms Stad publicerat idag.

Stoppet innebär också att hela renoveringen väntas bli omkring ett år försenad.

Om den nya tidplanen håller, och om den blir godkänd av fastighetsnämnden och kommunfullmäktige, då kommer Medborgarhuset och Forsgrenska badet att kunna öppnas tidigast under sommaren 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".