Koalitionen i Stockholm
Majoritetens gruppledare Anna Rantala Bonnier(FI), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V) och Daniel Helldén (Mp). Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Skola och trygghet satsningar i Stockholms nya budget

Finansborgarråd: Ett steg på vägen mot ett Stockholm för alla
2:02 min

Miljardsatsning på skolorna och en satsning med 200 miljoner kronor på en trygghetsfond – två stora drag ur majoritetens budget för Stockholm nästa år. Mañanapolitik, kritiserar Moderaterna.

På tisdagen presenterade den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms stadshus sin budget för nästa år. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) sa att målet är ett Stockholm för alla.

– Ett Stockholm för alla betyder att man ska möjlighet att bo i staden, man ska ha möjlighet att jobba i staden och också utbilda sig till det man vill, säger Karin Wanngård.

Åstadkommer den här budgeten det?

– Det här är ett steg på vägen. Det här är den fjärde progressiva budgeten som jag lägger för Stockholm och vi ser hur arbetslösheten går ner, hur bostadsbyggandet är igång igen och vi ser också att allt fler utbildar sig så det är klart att det är ett steg på vägen mot ett Stockholm för alla.

En del var redan känt, som att staden ska lägga en miljard extra på skolor och förskolor och att det blir oförändrad skatt nästa år.

Under dagen presenterades också en satsning på 200 miljoner kronor på en trygghetsfond och fortsatta ansträngningar för att göra Stockholm till en bättre cykelstad.

Feministiskt initiativ är ett av partierna som styr Stockholm och deras gruppledare Anna Rantala Bonnier talade om en feministisk politik för förorter.

– Det vi gör är att vi satsar på arbetsmarknadsåtgärder för kvinnor längst från arbetsmarknaden och för nyanlända kvinnor.

– Vi satsar också på fältare som kommer att jobba uppsökande mot de mest utsatta barnen som kan befinna sig i riskzon för våld och kriminalitet och på kvinnors organisering. De ska ta mer plats i det offentliga rummet och deras trygghet ska öka.

Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) kallar det hela för "mañanapolitik."

– Man sätter upp mål som ska uppnås nästa mandatperiod eller till och med i mandatperioden efter det.  Vi vill ha resultat här och nu, säger hon.

Moderaterna vill inte att Stockholm Stad ska bygga upp ett skuldberg för framtiden som de menar framtida stockholmare ska få betala. Inte heller vill de att bostadsbyggande ska ha mål för långt bort.

– Vi vill ha en politik där vi kan se resultat redan efter en mandatperiod, klargör Anna König Jerlmyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".