Cykelparkering
Det råder stor brist på cykelparkeringar i Södertälje. Foto: Urban Hamid Sveriges Radio
#tacykeln

Missnöje med cykelvägarna i Södertälje

"Man får leta efter bra cykelvägar"
1:26 min

Södertälje kommun har investerat sammanlagt 30 miljoner kronor i gång- och cykelbanor de tre senaste åren. Men cyklister i Södertälje anser att det finns många brister på cykelvägarna.

Södertälje kommun kommer att bygga två sträckor med cykelvägar som ska bli färdiga i år. Den ena är Bergaholmsvägen mellan Björkmossen och Morabergsvägen.

Den andra är Pershagen, där det just nu är problem för både cyklister och fotgängare, berättar Anders Eklind som arbetar som utredningsingenjör på gata och parkplaneringsavdelningen i Södertälje kommun:

 I dag är det ganska osäkert där. Det är egentligen bara en smal gångväg. Och där är ganska mycket trafik som går igenom. Och skolan ligger en bit bort. Så där säkrar vi upp med en cykel- och gångväg.

Det räcker inte med att bygga ut cykelvägar för att göra det attraktivt att cykla. Man måste även tänka på att det ska finnas möjlighet att parkera sin cykel och det är viktigt att det finns bra belysning. 

– Vi måste ju bygga bort de felande länkar som faktiskt finns på några ställen. Det kan finnas ett jättefint cykelnätverk men är det inte fint hela vägen så använder man det inte, konstaterar Anders Eklind.

Tina, som cyklar mycket i Södertälje, delar hans uppfattning och har egna förslag på förbättringar.

Hon tycker att cykelvägarna måste bli tydligare markerade och att det behövs belysning så man kan cykla på kvällen.

– Det finns inte så jättebra cykelvägar överallt. Man får liksom leta lite. Övergångarna är inte så bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".