tågstopp
Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

It-attack bakom tågförseningarna

"Det var ingen slumpmässig attack"
1:04 min

Tågförseningarna på onsdagen orsakades av en it-attack. Enligt Trafikverkets internetleverantör var det en riktad attack med syfte att slå ut Trafikverkets system.

Det var under natten till onsdag som Trafikverket fick problem med det system som talar om för lokförarna om banan är fri och tågen kan köra.

Anledningen var en så kallad ddos-attack som överbelastade Trafikverkets system.

– Det var ingen slumpmässig attack. Det var en extern attack i syfte att slå ut Trafikverkets system, säger Patrik Gylesjö, vice vd på DGC, en av Trafikverkets två internetleverantörer.

Vem som låg bakom attacken är oklart.

– Om det är någon som har testat någonting, ja då har vi testat våra alternativa drivrutiner och körsystem. Och de funkade, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Vid halv åtta-tiden på morgonen var felet ordnat, men tåg över hela landet försenades under en stor del av dagen.

För att få igång trafiken var Trafikverket tvunget att använda sitt reservsystem.

– Vi har tre processer och system som vi kan använda oss av. När ett går ner tar det andra automatiskt över. Effekten är långsammare tågflöden i landet. Det är enda skillnaden. Säkerheten är bibehållen och trafiken går fortfarande, säger Bengt Olsson.

Trafikverket undersöker nu om it-säkerheten behöver höjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".