Rikspolischef Dan Eliasson. Vitmaskerad skärmdump av avtalet.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Ingen förundersökning om Dan Eliasson

Åklagare: Eliasson handlade fel - men ingen skada skedd
2:34 min

Det blir ingen förundersökning kring Dan Eliassons beslut om att ge ett privat företag åtkomst till hemliga uppgifter.

Ekot och P4 Stockholm har tidigare avslöjat att rikspolischefen Dan Eliasson fattat beslut om att ge ett privat företag tillgång till känslig information, utan att använda kryptering godkänd av försvarsmakten. Något som i så fall bryter mot säkerhetsskyddsförordningen, menar flera bedömare.

I ett pressmeddelande konstaterar även åklagaren att det strider mot säkerhetsskyddsförordningen att fatta ett sådant beslut. Men att det i det här fallet inte har lett till att uppgifter röjts.

– Av det material som jag tagit del av framgår att Polismyndigheten inte har sänt eller röjt några hemliga uppgifter eller annan information ur systemet till den externa leverantören. Ingen person har därmed lidit skada, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Åklagaren pekar också på att beslutet avser förvaltning av ett it-system och därmed inte innebär myndighetsutövning mot enskilda personer.

Dan Eliasson skrev under beslutet våren 2015. Det sa att företaget CGI skulle ges tillgång till hemliga uppgifter i polisens personal- och lönesystem, utan att dessa skickades med försvarets kryptering. I stället har myndigheten använt en annan lösning, som innebar ett brott mot säkerhetsskyddsförordningen.

Det håller inte rikspolischefen med om. I början av september sa han så här om beslutet:

– Vi har inte skickat hemliga uppgifter till någon annan aktör. Vi har hanterat all hemlig information och känslig information på ett sätt som är förenligt med säkerhetsskyddsförordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".