Kvinna och skugga.
1 av 2
Ann Isaksson oroas över utvecklingen. Foto: SR & Hasse Holmberg/TT
Ann Isaksson vid kvinnojouren alla kvinnors hus i Stockholm.
2 av 2
Ann Isaksson vid kvinnojouren alla kvinnors hus i Stockholm. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Utsatta kvinnor drabbas när förturer i bostadskön halverats

"En del kvinnor hamnar i desperation"
1:48 min

Antalet personer som beviljas förtur av sociala, eller medicinska skäl i bostadskön i Stockholm fortsätter att minska. Förturerna har halverats sedan rödgrön-rosa ledningen tog över i Stadshuset 2014.

Antalet personer som gått före i bostadskön i Stockholm har blivit färre under hela 2000-talet.

Under den rödgrön-rosa ledningen i Stadshuset har antalet förturer försatt minska. När Alliansen lämnade över makten 2014 beviljades drygt 300 förturer. Under förra året hade antalets halverats till knappt 150, och fram till augusti i år hade 60 personer gått före i kön för att de hade starka medicinska eller sociala behov.

– Det blir ju att kvinnor bor länge i våra jourer. Vi tycker att man ska bo max tre-fem månader här, sedan blir det bara en lång väntan. Och då hamnar en del kvinnor i desperation och barnen blir oroliga, säger Ann Isaksson vid kvinnojouren Alla kvinnors hus i Stockholm.

P4 Stockholm rapporterade inför valet 2014 att antalet personer som gått före i bostadskön i Stockholm har blivit färre under hela 2000-talet. Vi beskrev då hur det drabbade barnfamiljer och i förlängningen barnen som tvingades flytta runt.

– De här reglerna medger inte frånskilda föräldrar med barn och deras möjlighet att få förtur. Det leder till en svårare bostadsmarknad och en svårare social situation för barnen. Så det drabbar barn och det drabbar enskilda personer som har stora problem, sa dåvarande oppositionsråd Tomas Rudin (S) inför förra valet.

Ann Isaksson vid Alla kvinnors hus berättar att de under de senaste fyra åren skrivit att ett 70-tal kvinnor skulle behöva gå före i kön – men bara ett fåtal har beviljats förtur, säger hon.

– Det är alldeles för lite. Det gör att vissa kvinnor går tillbaka till sina män och då hamnar de i ett hörn som de inte kan ta sig ur.

Mer ingående om hur reglerna fungerar kan du läsa om på Bostadsförmedlingens sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".