Norrbergsskolan i Vaxholm - majoriteten i kommunen vill riva och bygga nytt. Foto: Mika Wallgren / Sveriges Radio.
Norrbergsskolan i Vaxholm kommer att lämna plats åt andra bygnader. Foto: Mika Wallgren/Sveriges Radio.

Vaxholms kommun: Norrbergsskolan ska rivas

0:56 min

Norrbergsskolan i Vaxholm ska rivas – det blev klart när majoriteten i kommunen idag presenterade en reviderad plan för Norrberget. Beslutet togs trots att medborgarna röstade för att bevara området.

Föreningen Vaxholms vänner har kämpat för att stoppa rivningen och deras representant Lasse Zackrisson menar att kommunen visat att de struntar i vad medborgarna tycker.

– Detta är ett försåtligt grin mot alla Vaxholmare. Kommunen svarar med att först i olika insändare förringa folkomröstningen och den struntar helt i den nu genom att köra över alla Vaxholms medborgare.

Kommunalrådet i Vaxholm, moderaten Lars Lindgren, säger till P4 Stockholm att man riskerar en stor låneskuld i fall man avstår från att riva Norrbergsskolan och bygga bostäder med mera på den platsen.

– Och det är ohållbart. Det rör sig om upp till 300 miljoner kronor. Vi tycker inte att man ska höja en skatt för någonting som inte är värt att ta en höjd skatt för.

Lasse Zackrisson, representanten för Vaxholms vänner, är skeptisk.

– De kunde aldrig visa på var de här siffrorna kommer ifrån. Men det är det som den här kommunen gör – de skräms. De har snackat om 1,20 i skattehöjning för att bevara skolan vilket är nys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista