Ann-Margrethe Livh
Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh (V). Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Stockholms bostadsborgarråd vill ha hjälp av staten

"Vi har ju ingen statlig bostadspolitik och det är ett hinder för oss i Stockholm"
1:04 min

Bostadsbristen i Stockholm fortsätter att öka. Nu menar ansvarige politikern att kommunen behöver statlig hjälp för att få fram fler bostäder med låga hyror.

Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh (V) säger att det behövs ett statligt investeringsstöd för att hålla kostnaderna nere.

– Det är ju det här med att pressa produktionskostnader för att kunna pressa hyror. Vi har kommit igång väldigt bra med Stockholmshusen, men ärligt så ska jag säga att vi skulle behöva hjälp av ett statligt investeringsstöd för att kunna hålla nere kostnaderna ännu mer, säger Ann-Margrethe Livh.

– Vi har ju ingen statlig bostadspolitik och det är ett hinder, tycker jag, för oss i Stockholm.

Ann-Margrethe Livh säger alltså att det behövs statligt stöd för att kommunerna ska kunna få fram tillräckligt många billiga bostäder.

Trots att bostadsbyggandet ökat de senaste åren har antalet köande fortsatt att öka med drygt 8 procent om året.

– Jag ser inget problem med att bostadskön ökar, det tycker jag är ett bra betyg för vår bostadsförmedling. Problemet är de 70-80 000 personer som akut behöver en bostad. Det är dem vi måste lösa bostadsbristen för i första hand, säger Ann-Margrethe Livh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".