Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fisk behandlades för att se färskare ut

Publicerat lördag 14 oktober 2017 kl 09.41
Kan ge histaminförgiftning
(0:48 min)

Stockholms miljöförvaltning har upptäckt flera fall där företag sålt tonfisk som behandlats så att den ska se färskare ut än vad den är.

Det skriver förvaltningen i en rapport till Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Det var i början av året som miljöförvaltningen fick in två anonyma tips om misstänkta tonfiskbedrägerier. Det ledde till inspektioner vid flera företag, och förvaltningens livsmedelskontroll hittade då flera partier tonfisk som behandlats för att behålla sin röda färg, så att den skulle se färsk ut även när den var för gammal.

Tonfisk kan behandlas med kolmonoxid eller med nitrit för att behålla den röda färgen. Den som äter för gammal tonfisk kan drabbas av histaminförgiftning – en förgiftning som kan vara mycket allvarlig.

Upptäckten av den giftiga tonfisken i Stockholm har lett till att EU-kommissionen förbjudit export av tonfisk, till alla länder i EU, från den anläggning i Indonesien som fisken kom ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".