SOK och Hammarbybacken.
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, ska trycka på för en ny OS-ansökan. Foto: Hasse Holmberg / TT

Nya regler öppnar upp för vinter-OS i Stockholm

Lasse Persson om nya OS-reglerna
0:44 min

Det kan åter bli aktuellt med vinter-OS 2026 i Stockholm och Sverige. Internationella olympiska kommittén gör en kovändning kring ansökningsreglerna för att sänka kostnaderna.

Ett nej till vinter-OS 2026 kan bli ett ja till vinter-OS 2026.

Som Radiosporten och P4 Stockholm tidigare nämnt kommer förutsättningarna förändras för de städer som söker efter att Internationella olympiska kommittén, IOK, lägger upp ett helt nytt ansökningsförfarande.

Bland annat säger IOK att stadens befintliga arenor ska användas i större utsträckning, för att hålla nere kostnaderna.

– Tidigare var det värdstaden som fick anpassa sig efter OS. Nu är det tvärtom, OS får anpassa sig efter staden, säger P4 Stockholms sportreporter Lasse Persson.

På måndagen träffade han kampanjgeneralen Richard Brisius och SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo som nu ska uppvakta de ansvariga politikerna.

– SOK ska kämpa för att OS och Paralympics ska komma till Sverige år 2026, säger Persson.

IOK ska även ge mer hjälp till arrangörsstaden och anamma att vissa städer delar upp tävlingsmomenten i olika städer – i Sverige är det tänkt att alpina delen går i Åre och backhoppningen i Falun.

– IOK går även in med en större garantisumma, så att det inte drar iväg med skattepengar.

– Inga skattepengar ska nyttjas, säger man på IOK.

Det var i slutet av april som vi berättade att Stockholms stad inte kommer att ansöka om vinter-OS. Socialdemokraterna var positiva men fick inget brett politiskt stöd för en ansökan.

Flera partier menade att ett OS skulle vara ekonomiskt oansvarigt och nå en allt för saftig nota.

Svenska olympiska kommitteen har inte gett upp drömmen om att få stå som värd för vinter OS 2026.  Richard Brisius är kampanjledare för den svenska kandidaturen

– Jag känner en väldigt positiv känsla kring det här. För första gången så finns det en realism i hela ekonomiska kalkylen.

Den svenska olympiska kommitten hoppas på att få träffa Stockholms finansborgarråd socialdemokraten Karin Wanngård för att presentera de nya förutsättningarna.  

Karin Wanngård är positiv till förändringarna och vill sedan tidigare ha OS i Stockholm, men tror inte att det är möjligt.

– Tyvärr är socialdemokraterna ensamma i den uppfattningen och det behövs en ganska stark majoritet för att kunna gå vidare med en OS-ansökan, säger socialdemokraten Karin Wanngård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".