Michael Barrett,  intendent på Världskulturmuseerna
Michael Barrett är intendent på Världskulturmuseerna. Foto: Katrin Tetzlaff

Han berättar om Sveriges del i slavhandelns historia

"Vi måste tänka på hur vi presenterar Afrika"
2:06 min

I oktober är det 170 år sen de sista förslavade afrikanerna släpptes fria på S:t Barthélemy, en ö i Karibien som Sverige då ägde. I och med det förklarades slavhandeln officiellt avskaffad i Sverige.

Det här är väl inte den stoltaste delen av Sveriges historia och det påverkar oss som bor här mer än vad vi kanske tror. Det menar Michael Barret, intendent på Etnografiska museet i Stockholm.

– Vi har ju en stor befolkning här i Sverige som på olika sätt har rötter i den afrikanska kontinenten eller i Karibien.

Det som hände under slavhandelstiden och kolonialtiden har påverkat och påverkar fortfarande hur svenskar ser på den här befolkningen.

På vilket sätt påverkar det människor än idag?

– Man föds inte till slav, man görs till slav. Och när det sker så tar man bort en persons mänsklighet. Man påstår att personen är mindre intelligent och att den inte är lika ömtålig som andra människor. Därför låter man den personen jobba extra hårt. Och det är föreställningar som på olika sätt lever kvar i dagens samhälle.

På vilket sätt kan ni på världskulturmuseerna arbeta för att sprida kunskap i den här frågan?

– Vi måste tänka på hur vi presenterar Afrika och vad vi använder våra samlingar till. Vad är det för berättelser vi berättar kring Afrika. Lägga nya perspektiv på den här samlingen.

Vad får ni för reaktioner?

– Jag har märkt att det finns ett stort intresse för de här frågorna. Och det märker jag från alla grupper, det är väldigt blandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".