Insatser har minskat sexuella trakasserier på festivaler

1:22 min

Insatser mot sexuella trakasserier på svenska festivaler har gett resultat. På We are Sthlm har sexbrotten minskat med över 80 procent, visar nya siffror från länsstyrelsen.

På många platser, som i Stockholm, har samarbetet mellan länsstyrelsen, polisen, RFSU och intresseorganisationen Svensk Live gett resultat. Ett gott exempel är festivalen We are Sthlm där sexuella brott har minskat med över 80 procent på ett år.

– Vi har synliggjort ett stort mörkertal, BRÅ visar också på att toleransen för sexualbrott har minskat. Vi anmäler mer av det som sker och det är väldigt tydligt, säger Leila Baksi, trygghetskoordinator i Stockholm stad.

Länsstyrelsen har presenterat de första preliminära resultaten av arbetet mot sexuella ofredanden och kränkningar på landets festivaler.

Amanda Netscher arbetar med våldsprevention på länsstyrelsen i Stockholm. Initiativet till samarbetet kommer från festivalarrangörerna själva, som har en önskan att erbjuda trygga och säkra evenemang för alla. Länsstyrelsernas roll är att knyta ihop samverkan och erbjuda stöd, säger hon.

– Viljan att samarbeta i den här frågan, framför allt när det gäller sexuella ofredanden på festivaler kommer från aktörerna själva. Festivalerna, det vill säga arrangörerna, vill jobba med den här frågan. Vi från vår sida vet hur man får i gång ett sådant samarbete. Och i och med det blir länsstyrelsens roll väldigt viktig. 

Det är först i slutet på året som man kommer med en slutrapport om resultaten av samverkan mellan alla aktörer.

Polismannen Andreas Welin, insatschef för de publika evenemangen i Göteborg, har en önskan om att alla agerar när vi ser att någonting inte är rätt.

– Vi måste få ett ökat civilkurage. Man gör faktiskt skillnad när man säger ifrån och agerar när någonting inte är ok. För att det handlar lite om det vem man vill vara. Vill man vara den som faktiskt gör skillnad eller är den som bara blundar och sedan får leva med det. Om folk tog lite större ansvar och tog till vara på varandra hade det underlättat vårt arbete.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista