Operationssal.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT.
Två män i en soffa.
2 av 2
Professor Teodor Grantcharov och kirurgen Magnus Kjellman. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Operationer ska bli säkrare med "svart låda"

1:39 min

För att förbättra patientsäkerheten och vårdkvaliteten ska en ny metod att dokumentera operationer prövas i Sverige. I Kanada har metoden prövats med goda resultat.

– Med relativt billiga medel kunde vi minska antalet fel i operationssalarna med 50 procent, säger professor Teodor Grantcharov vid universitetet i Toronto.

Vid St Michaels sjukhus i Toronto oroades läkarna av de många dödsfall som kunde kopplas till vårdens insatser, och man började fundera på hur situationen kunde förbättras. Nu, tre år senare, har antalet vårdskador minskat med hälften genom att man använder den svarta lådan i operationsrummen, berättar Teodor Grantcharov.

Lådan liknar de svarta lådor som finns på flygplan och spelar in allt som händer under operationen med ljud och bild, den dokumenterar också medicinska värden från patienten till exempel blodtryck och puls och en rad andra data.

– Till en början fanns en viss oro hos personalen för att bli övervakade, men det har helt försvunnit, när man märkt fördelarna, berättar Teodor Grantcharov.

Under våren startar ett försök med svart låda vid titthålsoperationer på Karolinska universitetssjukhuset som är ett av tio sjukhus i USA, Kanada och Europa som ska jämföra sina erfarenheter och lära av varandra. Kirurgen Magnus Kjellman som driver projektet i Sverige är hoppfull.

– Om vi kan nå färre vårdskador så är det klart att det är huvudmålet. Men sedan kan vi också se att personalen får en bättre sammanhållning och att alla jobbar ihop och det tror jag är en jätteviktig faktor. Sedan finns det en ekonomisk vinst för sjukhus och samhälle genom att vi får färre vårdskador, säger Magnus Kjellman.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista