Intresset för knarksvamp ökar

1:24 min

Polisen ser att intresset för hallucinogena droger som LSD ökar bland unga. Nu under hösten gäller det även narkotikaklassad svamp som plockas här i Sverige, skriver P3 Nyheter.

– Den växer i Sverige och du kan gå ut och plocka den själv. När du köper LSD och andra kemiska droger så kan du ju aldrig vara helt säker på att det är LSD du får, säger Mikael som själv plockar narkotikaklassad svamp.

Det handlar om svampsorten toppslätskivling, eller toppis som den också kallas. Den är narkotikaklassad i Sverige eftersom den innehåller ämnena psilocybin och psilocin, som båda har en hallucinogen effekt.

Stewe Alm jobbar med drogrelaterade frågor vid polisens nationella operativa avdelning, NOA. Han berättar att de bland annat sett ett ökat intresse för att köpa hem odlingspaket med den här typen av svampar.

Han betonar dock att det rör sig om en svag ökning från låga nivåer.

– De här svamparna har ju en kraftig påverkan på din upplevelse av din omgivning. Du får ett förvirringstillstånd och det kan i förlängningen innebära att man utsätter sig själv för fara eftersom verklighetsuppfattningen förvrängs, säger Stewe Alm till P3 Nyheter.

Mikael som är i 25-årsåldern var 17 år första gången han plockade såna här svampar.

– Man har fått lära sig att det här är livsfarligt och att om man testar så hamnar man liksom på en toalett på Sergels torg. Sen läser man annan information som säger att ”nä, så är det inte alls”. Då blir man ju lite trotsig och tänker att ”nä, men då tänker jag inte lyssna på er".

Fotnot: Mikael heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista